Dežurna služba

 00-24h

011/30-89-172

Šta je piroplazmoza?

Piroplazmoza u narodu poznata kao krpeljska groznica je zarazna bolest čiji prenosilac su krpelji. Neki ovo oboljenje mešaju sa Lajmskom bolesti koju takođe prenose krpelji. Ali, nju izaziva jedan drugi uzročnik, a i klinička slika nije ista.


Kako se prenosi piroplazmoza?

Kada napadne psa, krpelj se nožicama i rilcem ukopa  duboko u kožu i učvrsti posebnom ljepljivom materijom koju luči i tako se osigura da ne spadne sa kože psa. Pored toga krpelji luče sekret koji sprečava zgrušavanje krvi na mestu uboda.

Sa pljuvačkom krpelj u krv psa unese i uzročnika piroplazme. 

Uzročnici krpeljske groznice ulaze u eritrocite, crvena krvna zrnca koja imaju bitnu ulogu u prenošenju kiseonika, u kojima se razmnožavaju i na kraju ih razore. 


Kako se manifestuje piroplazmoza?

Bolest se u početku manifestuje visokom temperaturom, (neretko i do 41 stepen celzijusa), gubitkom apetita, brzim zamaranjem. Možete primetiti blede desni ukoliko nisu pigmentisane, a žutica se javlja u kasnijem stadijumu bolesti. Mokraća je od žute, mrke do boje koka kole.

Ukoliko primetite takve simptome kod svog kućnog ljubimca, bez oklevanja nam se obratite.

Nažalost, kad bolest uznapreduje i dodatno se iskomplikuje izlečenje nekada nije moguće. Zato je bitno je da se pas nakon svake šetnje detaljno pregleda i ako uočite krpelja na njemu obratite se nama.


Kako se dijagnostikuje piroplazmoza?

Dijagnostikovanje ove bolesti moguće je u inkubacionom periodu, odnosno u periodu kada nema simptoma bolesti (prvih 5 do 7dana). Ovo treba imati na umu i ukoliko uočite krpelja na vašem ljubimcu obratite nam se sa zahtevom da se uradi krvni razmaz. Ovakvim načinom moguće je uociti prouzrokovača krpeljske groznice, a samim tim na vreme primeniti adekvatnu terapiju.


Kako se leči ova bolest?

Na prvom mestu su preventiva i dijagnostika bolesti na vreme (u inkubacionom periodu).


Šta je prevencija?

Prevencija je zaštita od krpelja.

Treba sprečiti svaki eventualni kontakt krpelja i Vašeg ljubimca. Na taj način sprečavamo krpeljsku groznicu i ostale bolesti koje krpelj može preneti. 

Na našem tržištu postoji mnogo preparata protiv buva i krpelja.

Možete se posavetovati sa nama koji od njih bi bio adekvatan za vašeg psa. Kako su krpelji važna karika lanca u prenošenju ove opasne bolesti, bolest se javlja u doba kada ima i krpelja. Ponekad, kad je toplija zima, ima ih tokom cele godine.


Kakva je ishod ove bolesti?

Ukoliko se na vreme dijagnostikuje ishod lečenja je uspešan.

Svaka zakasnela dijagnoza povećava rizik tokom lečenja, a u poodmaklim stadijumima bolest se završava letalno (uginućem).


Da li je moguće da se dobije ova bolest više puta?

Moguće je (mada ne u bliskom vremenskom periodu)


Kako se ponašati ako se uoči krpelj?

Krpelji su malih dimenzija i često mogu ostati neprimećeni i zato pregled treba izvršiti veoma pažljivo. Najčešće se nalaze u predelu glave, pazuha i prepona.

Važno je ukloniti ih čim ih primetite, jer se na taj način smanjuje mogućnost pojave bolesti koje krpelji prenose. Najbolje bi bilo da ako ste u mogućnosti sa vašim ljubimcem dođete kod nas. Ako niste u mogućnosti možete i sami ukloniti krpelja.


Da li i mačke mogu da dobiju piroplazmozu ako se na njih zakači krpelj?

U našoj zemlji ne.

primi sui motori con e-max

Kontakt

  Debarska 28, Beograd

  011/30-89-172

  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.