Dežurna služba

 00-24h

011/30-89-172

Dokazano je da približno polovina pasa i mačaka u našoj zemlji ima prekomernu telesnu masu, a to pedstavlja ozbiljan problem. Generalno naši ljubimci vole da jedu isto kao i ljudi i ta ljubav se odražava u njihovoj telesnoj težini.


Na veoma jednostavan način i Vi možete proveriti da li Vaš ljubimac ima prekomernu telesnu težinu. Ukoliko ga posmatrate i uočite da njegova leđa imaju pravougaoni oblik, da nema ulegnuća u šapama, a da pri čvrstom dodiru grudi ne osetite rebra, zatim, ako je kože lako pomična, a kožni nabori veoma izdašni onda se sigurno radi o prekomernoj telesnoj težini vašeg ljubimca. Ipak, pouzdaniji način jeste da se vaš ljubimac izmeri.

Prekomerna telesna masa je opterećenje za Vašeg ljubimca, i to ne samo trenutno nego kontinuirano, tako da se ovi ljubimci veoma brzo zamaraju, zadišu i počinju da dahću i pri veoma malim naporima ili tokom lagane šetnje, a sve se to još dodatno komplikuje tokom toplijeg dela godine.

Telesna masa koja nije primerena nije samo problem koje utiče na lako zamaranje i fizičku aktivnost, nego provocira i mnoge druge probleme kod Vašeg ljubimca. Smatra se da je masno tkivo najveći organ u organizmu koji ima mogućnost stvaranja određenih hormona koji kada su u količini van optimalne, nanose štetu organizmu.

 

Kod ovih ljubimaca se veoma brzo razvijaju problemi na zglobovima, kičmi, zatim kožni kao i kardio vaskularni problemi i na kraju dijabetes.

Debljina nije više odraz dobrog zdravlja, već bolest, i zato se na nju mora uticati preventivno.

primi sui motori con e-max

Kontakt

  Debarska 28, Beograd

  011/30-89-172

  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.