Dežurna služba

 00-24h

011/30-89-172

1. Zabluda: Buve nisu strašne

Jeste li ikada čuli za izreku „množe se ko zečevi“? Pa, zečevi nisu ništa naspram buva. Jedna ženka buve položi oko 2000 jaja za svog života. Ako je vaš ljubimac alergičan na pljuvačku buve dovoljan je samo jedan ujed da se alergija razvije. Vaš ljubimac zaslužuje da bude zdrav i oslobođen ovih napasti.


2. Zabluda: Ljubimcima treba zaštita samo nekoliko puta godišnje

Buve žive u toplim i vlažnim sredinama, a bez hrane mogu da prežive i do 100 dana. Toplo proleće i jesen mogu produžiti sezonu buva na 10 meseci, a u stanu koji je obično topao i zimi, preživljavaju čitavu godinu. Zato je najbolje da je vaš ljubimac konstantno zaštićen.

 

3. Zabluda: Nikada nisam video/la  buvu na svom ljubimcu pa nema potrebe za zaštitom

Od svih buva u stanu oko 5-10% odraslih se nalaze na psu/mački, 35% larvi buva i 50% jaja buva je u tepisima. Buve se razmnožavaju u ambijentu, a ne na životinji. Detaljnim pregledom vaš veterinar će potražiti ekskremente buva koji se nalaze na životinji što je dovoljno da potvrdi prisustvo buva. Pas i mačka mogu, iako su očišćeni od buva, ponovo „pokupiti“ nove u šetnji.


4. Zabluda: Nema dobrih preparata protiv buva

Nepravilan odabir i neadekvatna aplikacija preparata dovode do smanjenja efekta ali to ne znači da je preparat loš.
Vaš veterinar će propisati za vašeg ljubimca onaj preparat koji najbolje odgovara njegovom stilu života i dati vam instrukcije o pravilnoj primeni preparata.


5. Zabluda: Jednom kad se rešim buva završio sam s tim problemom

Ovo je jedna od najvećih grešaka vlasnika ljubimaca. Jedan od razloga zašto se preparati protiv buva moraju davati u kontinuitetu je sledeći: povremena izloženost ljubimaca ujedu buva dovodi do povećanja njihove osetljivosti na alergene iz pljuvačke buve i sve većoj verovatnoći da će razviti alergiju koja se manifestuje izuzetnim svrabom, opadanjem dlake, samopovređivanjem i razvojem rana i infekcija. Zaštitite vašeg ljubimca i smanjite rizik od pojave alergije.


6. Zabluda: Staviću preparat protiv buva samo onoj životinji koja ih ima a ne i ostalim mojim ljubimcima

Sve životinje koje držite a mogu biti domaćini buvama treba tretirati istovremeno. Čak i morsko prase može biti domaćin buvama. Pošto su različito osetljive različito će i reagovati na prisustvo buva, neke će se češati a neke ne. Jedna netretirana životinja može ostati „rezervoar“.


7. Zabluda: Ne mogu da priuštim svakog meseca kupovinu preparata

Mesečna primena preparata košta manje nego lečenje alergije i angažovanje službe za dezinsekciju da vam očisti dom. Ne treba štedeti na vašem i zdravlju vašeg ljubimca.

 

8. Zabluda: Moj pas ne izlazi iz dvorišta i nema gde da „pokupi“ buve

U vaše dvorište ulaze i mačke lutalice ili komšijske, koji na svom krznu mogu imati jaja ili larve buva i tako ih uneti u vaše dorište.


9. Zabluda: Komercijalni preparati štite samo od buva

Postoji čitava paleta proizvoda koja u sebi nosi kombinaciju preparata protiv buva i unutrašnjih parazita, krpelja, repelente koji odbijaju muve i komarce koje prenose larve srčanog crva.


10. Zabluda: Preparati protiv buva su otrovni

Postoje preparati koji su namenjeni psima i otrovni su za mačke. Zato je najbolje obratiti se veterinaru za pomoć.

primi sui motori con e-max

Kontakt

  Debarska 28, Beograd

  011/30-89-172

  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.