Dežurna služba

 00-24h

011/30-89-172

1. Beti - carski rez

Engleski buldog – Beti starosti 3 godine, dolazi kod nas 57.dana graviditeta. Unapred smo sa vlasnikom kuje dogovorili da se radi carski rez, s obzirom da se kuje engleskog buldoga samostalno ne mogu ošteniti.

Urađen pregled kuje i konstatovano da porođaj nije krenuo, obavljena preoperativan priprema pacijentkinje i kuju smo uveli u opštu inhalacionu anesteziju. Carskim rezom rođeno 8 zdravih i vialnih štenaca. Kuja se nakon operacije lepo oporavila. Beti i štence otpuštamo kući uz savete vlasniku kako da brine o kuji i štencima.

Danas je to srećna i ponosna mama 8 zdravih štenaca, koji lepo napreduju.2. Bole - prelom karlice

Mačor Bole starosti 1.5 god, dolazi u našu ambulantu pod sumnjom da je u pitanju prelom zadnje leve noge. Ne oslanja se. Po rečima vlasnice udario ga je auto. 

S obzirom da se mačor nalazio u stanju šoka prvobitno smo uradili stabilizaciju pacijenta, pa tek onda pristupili dijagnostičkim procedurama. Rendgenskom dijagnostikom ustanovili smo da je u pitanju prelom karlice i to na dva mesta: u predelu ilijačne i sakralne kosti. 

Nakon izvršene preoperativne pripreme, mačora uvodimo u opštu inhalacionu anesteziju i pristupamo operativnom zahvatu. Urađena je osteosinteza ilijačne kosti postavljanjem pločice. Po završenoj operaciji, pacijent se dobro oporavlja, posle 3 dana počinje da se oslanja i staje na nogu i otpušta na kućno lečenje uz date preporuke vlasnici.

Prvi redovni kontrolni RTG snimak, sa vlasnicom Boleta, dogovoren za 3 meseca od operacije. 


3. Paja - fraktura tibije

Mešanac – Paja starosti oko 1 godine, dolazi sa povredom zadnje desne noge. Po rečima vlasnika povreda je nastala pre dva dana, vlasnik sumnja da ga je neko udario. Pas se ne oslanja na nogu. 

Urađena RTG dijagnostika u 2 projekcije i ustanovljeno da je reč o prelomu tibije (golenjače) bliže tarzalnom (skočnom) zglobu.

Nakon izvršene preoperativne pripreme, psa uvodimo u opštu anesteziju i pristupamo operativnom zahvatu. Urađena je osteosinteza i to postavljanjem klinova i žičanih serklaža. Takođe, po završenoj operaciji urađena je i imobilizacija noge postavljanjem longete.

Paja se uspešno oporavio od operacije i posle nedelju dana počeo je da se oslanja na nogu.


4. Bibi - nakupljanje tečnosti u perikardu

Persijska mačka – Bibi stara 12 godina, dolazi kod nas sa simptomima otežanog disanja. Vlasnica je našla na podu u bočnom položaju, sa otvorenim ustima. Hitno je donela kod nas.

Mačka je bila u polusvesnom stanju, otežano je disala. T=38.6, jezik blago cijanotičan. Otkucaji srca jedva čujni. Nakon stabilizacije, posumnjali smo na osnovu kliničke slike i prethodne istorije bolesti pacijentkinje da je reč o nakupljanju tečnosti u plućima.

Uradili smo snimak grudnog koša u dve projekcije i uočili nakupljanje veće količine tečnosti u perikardu. Nakon toga pristupili smo daljem lečenju, Bibi je dobila adekvatnu terapiju koja je između ostalog podrazumevala i primenu diuretika. Zadržana je na bolničkom lečenju. Na ponovljenom RTG snimku uočava se značajno smanjenje tečnosti, Bibi se oseća bolje, došlo je i do normalizacije disanja. 

Nakon 2 dana, otpuštamo Bibi na kućno lečenje uz preporuke vlasnici kako da brine o Bibi i koju terapiju da redovno primenjuje. primi sui motori con e-max

Kontakt

  Debarska 28, Beograd

  011/30-89-172

  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.